Datum objaviljanja bloga: 2020-09-01 09:11:12

Energetska pića – zdravstveni aspekt

Poslednjih godina, energetska pića su postala jako popularna, naročito među mladima. Mnogi ih konzimiraju jer su „u trendu“, „u fazonu“, jer su „cool“. Pritom podižu energiju koja je mladima naročito potrebna. Neosporno je da nam energetska pića pomažu da ostanemo budni, aktivni i koncentrisani.

Mnogo je različitih mišljenja kada su zapravo nastala. Međutim, u formi u kakvoj su danas dostupna na tržištu, energetska pića su verovatno nastala negde posle drugog svetskog rata. U tom posleratnom periodu, kada je porušeni deo sveta trebao ponovo da se izgradi, radilo se mnogo. Rad je bio težak i iscrljujuć. Industrijalizacija je doživljavala ekspanziju, naročito u pojedinim zemljama sveta, poput Sjedinjeniih Američkih Država i Japana. Upravo u tim zemljama su se pojavila prva energetska pića, slična onima kakva poznajemo danas. Osnovni motiv izumitelja energetskih pića je bio prevazilaženje umora radne snage koji je u to vreme bio ozbiljan problem. U početku se dejstvo energetskih pića uglavnom oslanjalo na dejstvo vitamina B kompleksa koja su ta pića sadržala. Kasnije se receptura usavršavala i dodavale su neke druge, psihostimulativne supstance.

Kakva je situacija danas? Šta zapravo sadrže energetska pića?

Pre svega, treba napomenuti da nisu sva energetska pića ista i da se razlikuju od proizvođača do proizvođača. U osnovi ona sadrže vodu, šećer, razne stimulativne aditive, ugljendioksid i kofein.

Jedan od stimulativnih aditiva je ekstrakt guarane. Guarana je biljka koja raste u kišnim, tropskim delovima Amazona. Ekstrakt se dobija iz njenog semena. Zanimljivo je da se taj ekstrakt hemijski ne razlikuje puno od kofeina. Mislimo da je ovo bitan podatak. Čak i sama biljka sadrži značajne količine kofeina. Zatim, pojedina energetska pića sadrže sintetički taurin (taurin je aminokiselina koju prirodno unosimo svakodnevno ishranom i koja je uključena u širok opseg biohemijskih procesa u ljudskom telu). Prirodni taurin se nalazi u mesu i ribi. U visokim koncentracijama se nalazi u mozgu, srcu, mišićima i u krvi. Osoba težine 70kg ima u sebi oko 70g taurina inkorporiranog u svom telu. Neka energetska pića imaju 1g taurina po limenci, pa samim tim unošenjem tog energetskog pića, povećavamo količinu taurina u organizmu. Taurin se čak preporučuje u terapijama za lečenje visokog nivoa holesterola, dijabetesa i visokog pritiska. Mnogi zdravstveni autoriteti smatraju da je potpuno bezbedan za većinu odraslih konzumenata. Pored ekstrakta guarane i aminokiseline taurina, značajno je prisustvo vitamina B kompleksa u energetskim pićima. Njihova uloga u ljudskom organizmu je nezamenjiva sa aspekta metabolizma i oslobađanja energije. Treba napomenuti da su vitamini u energetskim pićima uglavnom sintetički, i da nisu izolovani iz prirodnih izvora. Neka energetska pića sadrže L-karnitin, aminokiselinu koju prirodno proizvodi naše telo. L-karnitin se nalazi u crvenom mesu, piletini, mleku, ribi, pasulju, avokadu i pomaže sagorevanje masti, odnosno pretvaranje masti u energiju. Veoma je popularan među sportistima i bodibilderima, ali nije dokazano da se u energetskim pićima nalazi u dovoljnoj količini da bi se značajno ispoljio njegov efekat.

Dakle pomenuli smo, vitamine B kompleksa, ekstrakt guarane, aminokiseline taurin i L-karnitin. Pomenućemo i još neke ekstrakte, tu su: žen šen odnosno (ginseng) ekstrakt, maca ekstrakt, ginko biloba ekstrakt... Ali šta je to što ovim pićima daje tu «energičnost»? Odgovor je veoma prost, to je kofein.

 

Šoljica, popularno zvane, turske kafe sadrži oko 60-100mg kofeina, 100mg ako je malo jača. Prema deklaracijama neka energetska pića u jednoj limenci sadrže čak 150mg kofeina. Kofein se u mnogim slučajevima navodi u svojstvu arome, iako je njegova uloga mnogo značajnija u proizvodu. Da budemo jasniji, energetsko piće u sebi može sadržati od jedne do čak približno tri šoljice kafe srednje jačine. To nije sve! Količina kofeina koja je istaknuta na deklaraciji, u nekim slučajevima nije celokupna količina. Kofein se može nalaziti i u ekstraktima koji su navedeni u sastavu proizvoda, poput koncentrata čaja ili guarane. Dakle, u tim slučajevima je i više nego tri šoljice kafe u jednoj limenci energetskog pića. Svetska zdravstvena organizacija ima stav da je osetljivost konzumenata na kofein u veoma širokom opsegu. Takođe se i brzina kojom telo usvaja kofein, takozvani metabolizam kofeina, veoma razlikuje od osobe do osobe. Nemojte zaboraviti da je u kafi prirodan kofein, dok je kofein u energetskim pićima sintetički. Kofein je stimulator CNS-a (centralnog nervnog sistema) i u svetu najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca. Kod određenog procenta odraslih konzumenata 200mg kofeina unetih u kratkom vremenskom periodu organizam prepoznaje kao intoksikaciju kofeinom.

Koliko god nam kofein u energetskim pićima pomagao da ostanemo budni, koncentrisani i aktivni on sasvim sigurno nije zamena za odmor, spavanje i dobar san.

Što se tiče energije koju sadrže energetska pića, veoma je zanimljivo da je obično čokoladno mleko "više energetsko" od energetskih pića (i to za 20-30%). Proverite sami podatke nutritivnih tabela na iste količine ovih proizvoda. Pogledajte kilokalorije, odnosno kilodžule i uverite se sami. Ne zaboravite da mleko sadrži masti koje su više nego duplo kaloričnije od šećera. Voćni sokovi su, po pitanju „energičnosti“ slični energetskim pićima. Treba istaći da limenka energetskog pića može sadržati od 30% do čak 60% dnevnih potreba, odnosno preporučenih količina prostih  šećera. Na to treba da obrati pažnju svako ko je na dijeti. Toliko o energiji. Možemo samo zaključiti da bi možda pravi nazivi za ova pića bili: psihoaktivna pića, psihostimulativna pića, neurostimulativna pića. Sva "energičnost" ovih proizvoda je skrivena u sintetičkim sastojcima koji stimulišu CNS, na prvom mestu kofeinu i "tečnom" šećeru koji to podržava.

Na ambalaži svih energetskih pića sitnim slovima piše:
Ne preporučuje se deci mlađoj od 18 godina, trudnicama, dojiljama, osobama sa srčanim tegobama i osobama preosetljivim na kofein, ne preporučuje se konzumiranje sa alkoholom. Naglašen je i ograničen dnevni unos. Konzumiranje ovih pića u kombinaciji sa alkoholom može da bude jako opasno jer u velikoj meri „maskiraju“ uticaj alkohola na organizam i doživljaj njegovog dejstva na konzumenta.

Moramo Vam dati i jedan bitan savet: Energetska pića NIKAKO ne treba koristiti u cilju rehidratacije (nakon dehidratacije ili nakon sportskih aktivnosti). Zbog velike količine kofeina u njima, koji je diuretik, unošenje energetskih pića u organizam kada ste žedni, kada ste dehidrirali može biti veoma opasno. Postiže se kontra-efekat. Dugoročno gledano, u principu ova pića mnogo više oduzimaju energiju organizmu, nego što je daju kratkoročno.


Energetska pića sadrže ekstrakte koji ubrzavaju rad srčanog mišića i povećavaju krvni pritisak (već smo pomenuli guaranu, žen šen (ginseng), macu...). Stavovi pojedinih autora su da upotreba energetskih pića može izazvati aritmiju, dijabetes, anksioznost, uznemirenost, razdražljivost, insomniju, podrhtavanje mišića, iritaciju digestivnog trakta, poremećaj ravnoteže soli u organizmu, smetnje u radu bubrega, i zavisnost.

Pojedine zemlje u svetu razmatraju zabranu prodaje ovih proizvoda maloletnim osobama.

 

Energetska pića sadrže velike doze kofeina koji je stimulant centralnog nervnog sistema. U tome je njihova celokupna energičnost. Nikako ih ne smemo koristiti u cilju rehidratacije jer su diuretici. Ako smo se već opredelili da ih konzumiramo, treba biti krajnje oprezan, jer mogu stvarati zdravstvene smetnje neumerenim korišćenjem. Mogu ugroziti i osobe koje nisu genetski podložne aritmijama i srčanim smetnjama. 

Nadam se da smo vam bar malo približili ovu temu ili makar zainteresovali da pokušate da napravite najbolji izbor za vaše zdravlje prilikom izbora načina ishrane ili izbora prehrambenih proizvoda.  Pozdrav od nas i birajte zdravo!